background

Kon. Harmonie Leo XIII - Lier

Historiek


In 1925 weerklonken in 't Kranske in de Kerkstraat voor het eerst de prille tonen van de harmonie. Zij ontstond in de schoot van het ACW. Nadat zij in 1961 de benaming 'Koninklijk' verwierf, werd de harmonie in 1966 tot Stadsharmonie van de stad Lier gepromoveerd, een titel die zij trouwens nog steeds draagt.

De harmonie beleefde haar hoogtepunt in de jaren 70 toen men kon uitpakken met meer dan 70 muzikanten, met daarbij nog een drumband die mocht gezien worden. Zij stond toen onder de kundige leiding van Gerard Schroons die de dirigeerstok hanteerde van 1969 tot 2004.

In 2004 nam David Clauw het dirigeerstokje ter hand om het muzikale gebeuren in goede banen te leiden.

In augustus 2015 nam Dries Laureyssens het dirigeerstokje over, deze werd op zijn beurt eind 2017 afgelost door huidig dirigent Ricardo Garrido.

Recent werd het 90 jarig jubileum gevierd, samen met het 10-jarig jubileum van harmoLIERica, op een typisch Lierse manier met een bezoek aan de vernieuwde Zimmertoren, een boottocht op de Binnennete, een kop koffie met een Liers vlaaike en als afronding een reuzebarbecue. Het 100-jarig jubileum komt in zicht.

Op 18 september 2005 ging in de schoot van harmonie Leo XIII de Lierse Jeugdharmonie van start. Het werd een succesverhaal. Sinds oktober 2010 speelt het orkest onder de naam harmoLIERica. Pieter Nieva stond als dirigent mee aan de muzikale wieg. Dankzij de gedrevenheid en competentie van Pieter kende het orkest een gestage groei. Omwille van (deels buitenlandse) beroepsredenen legde hij na bijna 10 jaar in 2014 het dirigeerstokje neer. Dankzij zijn gedrevenheid en deskundigheid heeft het orkest een muzikale faam opgebouwd in Lier en omstreken. N.a.v. hun vijfjarig jubileum in 2010 heeft harmoLIERica zelfs een full CD opgenomen met de 10 beste nummers uit hun repertorium. In 2012 werd het Bloemenconcert zelfs live uitgezonden op een Nederlandse regionale zender uit Groningen.

Sinds 2014 heeft Oskar Reyntjens de muzikale touwtjes van harmoLIERica in handen.

Sinds 2017 staat harmoLIERica on hold en repeteert de jeugd mee met de volwassenen op dinsdagavond.